wtorek, 29 maja 2012

Pleśniak (skubaniec) cioci Jagody

Składniki

1 kostka margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
4 łyżeczki kakao
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki



Przygotowanie

Margarynę, żółtka, 1/2 szkl. cukru, mąkę, proszek do pieczenia i smalec zagnieść na kruche ciasto. Podzielić na 3 części.

Do 1 części dodać kakao i łyżeczkę cukru. Wszystkie części wstawić do lodówki na 0,5- 1h (albo do zamrażarki na 15- 20 min).

Jasną częścią ciasta wyłożyć formę do pieczenia nasmarowaną tłuszczem (można też pokruszyć lub zetrzeć na tarce). Rozsmarować dżem, pokruszyć na to ciemne ciasto.

Ubić sztywną pianę z białek, dodać resztę cukru i porządnie zmiksować. Pianę wlać na ciemne ciasto. Całość posypać pokruszonym białym ciastem.

Piec 40- 45 minut w temp. 170- 180 stopni.

I już :) Oczywiście można użyć innego dżemu (wspaniale sprawdza się także wiśniowy), ale ten mi osobiście najbardziej pasuje.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz