czwartek, 8 grudnia 2011

Chleb bezdrożdżowy na zakwasie żurkowym z automatu

Składniki

0,5 szklanki* żurku (zakwasu) bez warstwy wody po odstaniu
najlepiej wg mojego przepisu

1,5 szklanki letniej wody
1 szklanka mąki żytniej
2-2,5 szklanki mąki pszennej (w zalezności od mąki)
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju lub płynnego masła


Opcja z ziarnami:
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka ziaren siemia lnianego
1 łyżeczka kminku, tymianku lub innych ziół


*szklanka to 250ml


Zapraszam do innych moich przepisów na chleby bezdrożdżowe







Przygotowanie

1. "Budzimy" drożdże żurkowe mieszając żurek z mąką żytnią i wodą w automacie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-24h.  2. Ponownie wyrabiamy w automacie dodając mąkę pszenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min 1h. Ciasto w automacie powinno po wyrobieniu tworzyć kulę, która po ustaniu wyrabiania się "rozjeżdża" - jeśli tak nie jest to dosypujemy mąki, lub podlewamy odrobiną wody i ponownie wyrabiamy. Na tym etapie ciasto powinno podwajać objętość. 3. Znów ciasto wyrabiamy w automacie. Dodajemy resztę składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na min 2h, albo włączamy program w automacie, który pozwala na wyrastanie ciasta przez ten czas. Pieczemy wg programu w automacie lub w blaszce ciasto obtoczone mąka i uformowane w piekarniku nagrzanym do 250 stopni ok 15 na termoobiegu, a następnie ok 30 min góra i dół w temp. 200 stopni. Przed wyjęciem skropić wodą skórkę, aby stała sie błyszcząca.
Może się zdarzyć, że zaczyn nie chce "ruszyć" - powodem może być za stary żurek (zakwas), stara lub nieodpowiednia mąka żytnia. Gdy taka sytuacja ma miejsce możemy ostatecznie dosypać suchych drożdży w 2 lub 3 etapie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz