wtorek, 13 grudnia 2011

Zapiekanka flaga włoska trzy sosy

Składniki

Duża paczka makaronu swiderki
pół kilo mięsa mielonego
2 duże cebule
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
czosnek
bazylia
sól ziarenka smaku
szpinak 2 łyzki smietany 12% zioła prowansalskie
dwa 2 cm plastry chudego boczku
kubek smietany 12%
3 ząbki czosnku
3 łyzki majonezu
łyżeczka octu
łyżeczka cukru
duuzo startego żółtego sera



Przygotowanie

Makaron ugotowac aldente
skroic całość cebulki w drobna kostkę

sos zielony
1/3 ceulki podsmażyć z pokrojonym boczkiem dodac szpinak, dużo czosnku, łyżeczke cukru, łyżeczke octu, zagotowac dodać 2 łyzki śmietany, odstawić

sos czerwony
2/3 cebulki podsmażyc, dodac mięso mielone ziarenka smaku, czosnek bazylię, pokrojone pomidory z puszki wraz z soem, oraz przecier pomidorowy, zagotowac odstawić

sos biały
smietane rozmiesac z majonezem, dodac wyciśniete przez praske trzy żąbki czosnku , wymieszac odstawić

Do wysmarowanej loliwa formy włożyc porcje makaronu ułozyc zielonu sos posypac serem żółtym, połozyc kolejna porcje makaronu, ułożyc biały sos posypac serem żółtym, wyłozyc ostatnią porcje makaronu wyłozy czerwony sos, mocno zasypac zółtym serem i posypac bazylia. Piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 150C jak serek zacznie sie przypiekac dac na pieczenie samego dołu.

Danie pracochłonne ale efektowne, po lekkim ostudzeniu i wyciągnieciu sosy układaja sie we flagę Włoch a o smaku chyba nie musze mówić:)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz