piątek, 9 grudnia 2011

jajka faszerowane i zapiekane

Składniki

-6-8 jajek
-ok 15 dag pieczarek
-2 cebule
-1łyżeczka masła
-10 dag sera żółtego
-3 ząbki czosnku
-50 dag pomidorów
-1 łyżka oleju
-szczypiorek
-sól i pieprz



Przygotowanie

-jajka ugotować na twardo , przekroić na połówki , wyjąć żółtka
-oczyszczone pieczarki umyć , osączyć , zdużych zdjąć skórkę , drobno posiekać
-na patelni rozgrzać masło , poddusić jedną posiekaną cebulę
-posiekać żółtka
-zetrzeć na tarce ser żółty
-żółtka i ser dodać do cebuli i pieczarek , przyprawić do smaku , napełnić połówki jajek
-pomidory umyć , włożyć do wrzątku , apotem do zimnej wody , zdjąć skórkę , pokroić
-w rondelku rozgrzać olej , wrzucić drugą posiekaną cebulę i czosnek , zeszklić , dodać cząstki pomidorów , przyprawić , gotować ok 8 min na małym ogniu , zestawić , przestudzić i zmiksować
-sos wlać do żaroodpornego naczynia , ułożyć połówki jajek , wstawić do ropzgrzanego piekarnika do 170 stopni, zapiekać ok 10 min , posypać natką pietruszki
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz