wtorek, 27 grudnia 2011

czekoladowe wieżyczki

Składniki



Ciasto:

0,5 szkl. mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
0,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
3 duże łyżki kakao
100 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

0,5 kostki margaryny
budyń
1 szkl. mleka
1/4 szkl. cukru
cukier waniliowy

galaretka wiśniowa i 0,5 szkl. gorącej wody
można ciasto posypać cukrem pudrem



Przygotowanie

przygotowanie:

 Ciasto

 ubić pianę z białek. w osobnym naczyniu utrzeć zółtka, margarynę, cukier, mąki,kakao, proszek do pieczenia. Następnie dodać białka i całość delikatnie wymieszać. ciasto piec w 170 stponiach  przez ok 45 min. w formie keksówce.po wystygnieciu (10 min. ) wyciągnąć ciasto z foremki. przekroić na pół. w jednej częci wyciąć 3 otworki kieliszkiem. Kółeczka które pozostaną po wykrojeni pozostawić do dekoracji.

Masa:
zagotować 3/4 szkl mleka z cukrem. w 1/2 szkl. mleka rozpuścić budyń i wlać go na zagotowane mleko. budyń zostawić dowystygnięcia, a następnie dokładnie wymieszać z margaryną na puszysty krem.

*Miedzy czasie rozpuśćić galaretkę w połowie szkl. gorącej wody zostawi do zgęstnienia.

**placek przełożyć kremem. położyć drugą warstwą placka.w oworki pozstawione w cieście wlać tężejącą  galaretkę i za 5 min przykryć je pozostawionymi wcześniej wykrojonymi krążkami z ciasta


ciasto można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz