środa, 7 grudnia 2011

lodowiec bakaliowy

Składniki

1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
1szkl. słodkiej śmietany
1szkl. orzechów
bakalie(rodzynki, migdały,daktyle,itp)
1 cytryna(sok)
migdały lub esencja migdałowa
4 żółtka
Biszkopty okrągłe lub kruche ciastka



Przygotowanie

Masło, cukier i żółtka ucierać.Śmietanę zagotować,ciepłą dodawać po łyżce do ucieranej masy.
Do utartej masy dodać bakalie, sok z cytryny, można dodać pokruszone wafelki (przekładane), pokrojone kolorowe galaretki(takie w cukrze)
Keksówkę(dłuższą) lub mniejszą tortownicę wyłożyć ciastkami (biszkoptami).
Przykryć warstwą masy i znowu ciastka i tak na zmianę -ciastka ,masa.Na wierzch pokruszone biszkopty lub ciastka-lub potarta czekolada.Można przybrać wg uznania.
Włożyć do lodówki ewentualnie do zamrażalnika. Wyjąć na 30 minut przed podaniem.
Jest to ciasto z mojego dzieciństwa, a przepis pochodzi   z rodzinnego archiwum, więc nie znam jego źródeł. 
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz