poniedziałek, 31 października 2011

Ciasto drozdzowe z rabarbarem

Składniki

CIASTO drozdzowe




50 dag maki 
3-5 dag drozdzy 
2 zoltka
1 cale jajko 
10 dag cukru 
cukier waniliowy 
szczypta soli
ok .jednej szklanki mleka
10dag masla lub margaryny


 RABARBAR
ok1 kg rabarbaru 
10 dag cukru 
1/2 lyzeczki cynamonu


KRUSZONKA 






2 szkl mąki
1/2 kostki  margaryny
1/2 szkl cukru
 











Przygotowanie

CIASTO
Make przesiac . W jej wglebieniu przygotowac rozczyn : rozkruszyc drozdze ,wlac czesc letniego mleka i zmieszac z niweielka iloscia maki .Pozostawic na 15 min do wyrosniecia 
Do maki z wyrosnietym rozczynem dodac jajko , zoltka ,cukier ,cukier waniliowy  sol i reszte cieplego mleka .Zarobic ciasto a gdy skladniki sie polacza ,dodac letnia stopiona margaryne ,wyrabiac do czasu ,az ciasto zacznie odstawac od reki .Pozostawic na 30-60 min do wyrosniecia w cieplym miejscu .
RABARBAR 
Rabarbar umyc obrac pokroic na kawalki posypac cukrem i cynamonem ,odstawic na 30 min az pusci sok .
KRUSZONKA 
Maslo wymieszac z maka ,cukrem az utworza sie grudki 
Plaska blache posmarowac margaryna ,wylozyc ciasto ,nakluc kilkakrotnie widelcem .Rabarbar osuczyc ulozyc na powierzchni ciasta lekko wciskajac :postawic w cieple miejsce na 15 min ,posypac kruszonka  Piec 30 -40 min w tem 200 stopni, po upieczenie gdy ostygnie  posypac cukrem pudrem.
SMACZNEGO 
zamiast rabarbaru mozna uzyc ,sliwek wegierek ,albo jablek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz