środa, 12 października 2011

sernik kaplanski

Składniki

ciasto:

50 dag maki krupczatki
30 dag masla
30 dag cukru
3 lyzki kakao
3 zoltka
2 lyzeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

pol kostki masla
7 jajek
3 bialka
1 szkl cukru
1,5 kg sera
1 budyn smietankowy
1 cukier waniliowy
bakalie




Przygotowanie

maslo cukier i zoltka bardzo dokladnie utrzec
wsypac make zmieszana z proszkiem i wszystko starannie polaczyc
ciasto podzielic na 2 czesci do jednej dodac kakao
oba ciasta uformowac w kule i wlozyc na 30 min do zamrazalnika






tluszcz jajka i bialka utrzec z cukrem nastepnie caly czas ucierajac dodawac ser potem budyn na koncu cukier waniliowy i bakalie

na spod formy wylozyc jasne ciasto starte na tarce na grubych oczkach na to wylozyc mase serowa przykryc startym ciemnym ciastem
piec 60 min 180 st
dowolnie udekorowac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz