czwartek, 6 października 2011

Sos hinduski /pomidorowy/ - na zimę

Składniki

2 kg pomidorów /bez łupy/
3 duże cebule
1/2 kg jabłek
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru /można dać mniej/
2 łyżki soli
garść rodzynek
ziele ang.
liść laurowy
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy



Przygotowanie

Pomidory, cebulę i jabłka pokroić w kostkę, gotować minimum 1 godz. dodać ocet i pozostałe składniki i jeszcze trochę pogotować.
Gorące nakładać do słoików, słoiki zakręcać, odwracać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Jest to ulubiony sos mojego syna, którzy używa go do wszystkiego.
Nie wiem dlaczego  nosi nazwę "hinduski", ale pod taką nazwą od lat figuruje w moich zbiorach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz