wtorek, 18 października 2011

Torcik z kremem cytrynowym

Składniki

4 jajka250g cukruszczypta soli60g mąki30g mielonych orzechów laskowych lub włoskich2 łyżeczki proszku do pieczenia6 łyżeczek żelatyny2 cytryny (można je zastąpić pomarańczami i będzie krem pomarańczowy ale powinny być nie za słodkie, krem i tak wyjdzie słodki)850g śmietany kremówki1 cukier waniliowy20g siekanych orzechów laskowych  
  

       

   

I jeszcze jedno przystrojenie (na specjalne życzenie):

    
 



Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodając 100g cukru i sól. Kolejno wlać żółtka. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Rozłożyć na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 15 minut (w blaszcze 30x35 lub 20x40)w temperaturze 175oC. Po wystudzeniu wyłożyć na deseczkę.Rozpuścić żelatynę w wodzie. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ubić na sztywno 750ml śmietany, dosypując resztę cukru. Dodać skórkę i sok z cytryny. Na końcu dodać żelatynę, delikatnie wymieszać.¾ kremu rozłożyć na cieście. Pokroić wzdłuż na ok.6 centymetrowej szerokości paski. Jeden z pasków zrulować, położyć na środku podstawki do tortów. Pozostałe paski owinąć naokoło środkowej roladki. Nałożyć kołnierz,  na górę nałożyć pozostałą część kremu. Chłodzić przez 2 godziny.Zdjąć kołnierz. Ubić pozostałą część śmietany z cukrem waniliowym. Tak ubitą śmietaną posmarować brzegi tortu. Brzegi ciasta posypać posiekanymi orzechami. 
Ja kołnierza do tortów nie posiadam dlatego też używam folii aluminiowej. Składam ją na trzy i owijam naokoło tortu.

Smacznego:)

Oryginalny przepis, sprzed moich drobnych modyfikacji, znajduje się w gazetce: "Z życia wzięte. Wydanie specjalne. Pyszne ciasta na koniec lata"

a tak pomarańczowy wygląda:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz