wtorek, 18 października 2011

pasiasta zebra

Składniki

Ciasto
3 jaja
niecała szklanka cukru
1/2 szkl oliwy
1/2 szkl ciepłego mleka
1 szkl mąki
1 ł-czka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

nasączenie ciasta:
woda +sok z cytryny +cukier

Masa
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
3 żółtka
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
3/4 kostki masła
Polewa
tabliczka czekolady
łyżka masła
Do dekoracji
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier + żółtka i dalej ubijam, wlewam oliwę + ciepłe mleko, wsypuję mąkę z proszkiem, delikatnie mieszam, potem podzielic ciasto na 2 części, do jednej dodaję kakao.
 
Do wysmarowanej tortownicy wlac łyżkę ciasta białegi i ciemnego, na przemian, aż do wykończenia ciast.

Piekarnik nagrzac do temp. 180 stopni i do gorącego wstawiam ciasto. Piekę ponad 45 minut.
 Po upieczeniu wyłączyc piekarnik ale  ciasto nadal w nim pozostawic aby doszło do siebie. Gdy się już przestudzi nasączyc go lekko.
MASA:. Do garnka wlac mleko -zagotowac.
Żółtka+ cukier-utrzec, dodac budyń-wymieszac, wlac do wrzącego mleka, zagotowac a nastepnie  przestudzic. 

Utrzec masło, dodac, po łyżce masę bydyniową i dokładnie wymieszac
. Na upieczony placek zebrowy w tortownicy wykładamy krem i polewamy polewą czekoladowa(roztapiamy czekolade z 1 lyzka masla).
Gotowe  ciasto posypujemy wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz