poniedziałek, 31 października 2011

Pieczeń rzymska z jajkami

Składniki

75dag mielonego mięsa( wołowe z wieprzowym)
sól, pieprz, łyżka zielonej pietruszki
5 jajek , 2 małe namoczone bułki
4 paski wędzonego boczku
2 łyżki tluszczu, 15dag małych pieczarek
tarta bułka do formy




Przygotowanie

Ugotować 4 jajka na twardo i ostudzić w zimnej wodzie.Przyrządzić masę miesną tak jak na kotlety i dobrze wyrobić.Pieczarki starannie umyć i podsmażyć na łyzce tłuszczu.Wąską niedużą blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wysypać tarta bułką, ułożyc na dnie pieczarki i połowę masy miesnej.Wzdłuż ułożyć jajka, owinięte paseczkami boczku i wgnieść je lekko.Przykryć resztę mięsa, wygładzić powierzchnie, skropić tłuszczem i posypać tartą bułką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ok. 220 stopni i piec 40 minut.Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu wyjąć pieczeń z formy na półmisek, pokroić na porcje i obłożyć listkami sałaty. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem i surówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz